×

Обавештење

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'Disqus Comments (for Joomla)' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА СРПСКИ ИТЕБЕЈ

Географски положај насеља

Српски Итебеј је последње узводно насеље у нашој земљи у низу насеља поред Пловног Бегеја. Надморска висина овог насеља износи 83 метра.

Историја насеља

Српски Итебеј је најстарије насеље у житистанској општини. Први документ о насељу Итебеју потиче из 1221. године. Власник Итебеја тада је био Иттебои Иствáн. Продирањем Турака у ове крајеве феудалци напуштају посед и насеље, а на њихово место досељавају се Срби. Године 1669. био је већ велико насеље. Исак Кис је 1781. године купио поред Шенђурађа, Торка и Итебеј. Становници ова три насеља прузали су отпор овом феудалцу. Центар побуне био је Итебеј. Након смиривања ситуације досељава се мањи број Срба из Србије. Прво значајније повећање броја становника забелезено је 1921. године када је досељен један број добровољаца. После ИИ светског рата на место немачког становништва досељене су породице из Босне и Херцеговине. Итебеј је име добио по првом власнику Иттебои.

Временска прогноза

Mostly Cloudy

15°C

Житиште

Mostly Cloudy

Humidity: 67%

Wind: 11.27 km/h

  • Partly Cloudy
    17 Oct 2017 26°C 7°C
  • Cloudy
    18 Oct 2017 25°C 11°C