×

Обавештење

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'Disqus Comments (for Joomla)' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА МЕЂА

Географски положај насеља

Међа је изградена у источном делу житиштанске општине, километар од дрзавне границе према Румунији. Насеље се налази на 81м надморске висине.

Историја насеља

Међа спада у ред најстаријих насеља у општини и у читавом Банату. Први пут се помиње под називом Пардањ 1247. године као манастирско место.Године 1753. Пардањ је забележен као српско насеље. Половином 18. века у насеља се досељавају Мађари и Немци. Поцетком 19. века постојала су два насеља - Мадарски Пардањ и Српски Пардањ. Два Пардања се уједињују у један 1907. године. Након И светског рата, Версајским миром јуна 1919. године Пардањ је припао Румунији. У саставу Румунске државе остао је до 1924. године када је усао у састав Југославије. Тада добија име Нинчићево по министру Нинчићу. После ИИ светског рата на место Немаца досељавају се становници из Босне и Херцеговине. Новодосељени становници насељу дају име Међа због близине државне границе. Поплава 2005. године нанела је велику штету месту Међа, 40% места је било поплављено и велики број старих кућа је срушен. Влада републике Србије финансирала је изградњи нових кућа и инфраструктуре у насељу.

Временска прогноза

Sunny

23°C

Житиште

Sunny

Humidity: 28%

Wind: 6.44 km/h

  • Sunny
    20 Oct 2017 24°C 5°C
  • Partly Cloudy
    21 Oct 2017 21°C 10°C